Lauantaina 27.8.2022 vietetään jo kymmenettä Suomen luonnon päivää, jonka tavoite on juhlistaa suomalaista luontoa. Samalla tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun käynnistettiin Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön toimintaohjelma, jonka tavoite oli pysäyttää luonnon köyhtyminen. Luonto köyhtyy kuitenkin yhä – esimerkiksi linnuista uhattuna on joka kolmas, kaikista lajeista joka yhdeksäs. Suomen luonto tarvitsee puolustusvoimat.
BIODIFUL on Turun yliopiston koordinoima ja Suomen akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama monitieteinen hanke. BIODIFUL tutkii sitä, miten kuluttajien, yritysten ja poliitikkojen arkinen toiminta voisi tukea luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin säilymistä.
Tutkimisen lisäksi hanke pyrkii myös aikaansaamaan biodiversiteettiä tukevia tekoja ja kutsuu siksi kymmenentenä Suomen luonnon päivänä kaikki mukaan Suomen luonnon puolustusvoimiin! Osallistua voi tekemällä omassa arjessaan erilaisia biodiversiteettitekoja. BIODIFUL kokoaa sosiaalisessa mediassa tunnuksella #biodiversiteettiteko merkityt teot ja ideat yhteen arjen vinkkilistaksi, jota jalostetaan läpi hankkeen.
Miksi luonto tarvitsee puolustusvoimat?
Tutkijan mukaan luonnon köyhtymisessä ei ole kyse vain yksittäisten lajien katoamisesta, vaan ongelma on tappava kierre.
– Jos lajissa on liian vähän yksilöitä, häviää taudeilta ja ulkoisilta muutoksilta suojeleva lajin sisäinen monimuotoisuus: laji heikkenee. Jos yhdestä elinympäristöstä katoaa liikaa lajeja, muille lajeille ei jää syötävää tai muita elämän edellytyksiä, eli yhden lajin häviäminen vie aina mukanaan monia muita. Jos elinympäristö näivettyy pikkuhiljaa tai tuhotaan tietoisesti rakentamisen tai viljelyn alta, uhkaa se lopulta myös ihmistä. Luonnon rapautuessa tuhoutuvat myös ihmiselle tärkeät puhdas vesi, ravintolähteet ja lääkeaineet, kertoo biodiversiteettitutkimuksen professori ja hankkeen vastuullinen johtaja Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.
Luonnon monimuotoisuuteen liittyvien uhkien hälventäminen vaatii muutoksia sekä yhteiskunnan rakenteisiin että yksilöiden toimintaan. BIODIFUL haastaa niin yhteiskunnalliset toimijat ja päätöksentekijät kuin tavalliset kansalaisetkin liittymään mukaan luonnon puolustusvoimiin.
Hankkeen tavoitteena on alati laajeneva, vapaaehtoiseen luonnonpuolustukseen perustuva liike, jonka teot näkyvät somen lisäksi myös Suomen luonnon monimuotoisuuden rikastumisena.
Miten luontoa puolustetaan?
Suomen luonnon puolustaminen alkaa pienistä, jokapäiväisistä valinnoista. Tekojen lisäksi yhtä tärkeitä ovat asiat, jotka jätetään tekemättä.
Luonnon monimuotoisuutta uhkaavat ensisijaisesti ylikulutuksen aikaansaama ilmastonmuutos, ihmisten ja tavaroiden liikkumisen mukanaan tuomat haitalliset vieraslajit, sekä yksittäisten lajien tehokasvatukseen ja -viljelyyn perustuva ruuantuotanto. Suomessa erityinen ongelma on metsien käyttö, joka nimenomaan tähtää yksittäisten puulajien tehokasvatukseen tuhoten samalla muiden lajien elinehtoja: jopa kolmannes uhanalaisista lajeista elää metsissä.
BIODIFUL on koonnut esimerkkejä siitä, mikä voisi olla arkinen #biodiversiteettiteko:
Ylikulutuksen ja päästöjen pienentämiseksi voimme ostaa vähemmän – kenenkään taloustilanne ei estä kulutustavaroiden jättämistä hyllyyn. Voimme säästää energiaa ja laittaa jalkaan villasukat. Voimme ihailla kaukomaita kirjojen ja elokuvien kautta, ja viedä lapset mustikkametsään.
Vieraslajien torjumiseksi ja eri lajien levinneisyyden seuraamiseksi voimme kitkeä lupiinit ja jättipalsamit pois tontiltamme ja nauttia niiden kauneudesta esimerkiksi kukkakimppuna. Voimme kertoa havaintomme espanjansiruetanoista ja liejutaskuravuista, tai osallistua punkkiseurantatalkoisiin. Voimme myös levittää tietoa vieraslajeista koko naapurustoon ja kaikille tutuillemme.
Ruokavalinnoillamme on iso merkitys: kasvisten osuuden lisääminen ruokavalioon on aina hyväksi sekä luonnolle että ihmiselle. Voimme jättää (ainakin ulkomaisen) lihan kauppaan, tehdä kalakeittoa särjistä ja kiiskistä, ja suosia lähellä tuotettua luomuruokaa. Voimme myös hoitaa omia omenapuitamme ja marjapensaitamme ilman torjunta-aineita.
Metsässä voimme kulkea polkuja pitkin ja suojautua esimerkiksi hyttysiltä ja mäkäräisiltä vaattein ja verkoin, ei hyönteismyrkyin. Voimme jättää mökkimetsämme puita maahan lahoamaan. Metsän suojelemiseksi voimme vedota kunnan päättäjiin: virkistysalueet ovat tärkeä vetovoimatekijä. Voimme myös kertoa tutuille metsänomistajille, että avohakkuut ovat tutkitusti huono vaihtoehto paitsi luonnon monimuotoisuudelle myös taloudellisesti pitkällä tähtäimellä.
Liity mukaan luonnonpuolustusvoimiin tekemällä omaan arkeesi sopivia tekoja. Jaa oma tekosi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #biodiversiteettiteko ja kutsu muita mukaan talkoisiin!
> Lataa tästä infograafi (pdf)
Lue lisää:
- Kuinka tehdä biodiversiteettiä kunnioittavia ruokavalintoja
- Näin häädät vieraslajit
- Jaa havaintosi espanjansiruetanoista tai liejutaskuravuista
- ilmoita punkkihavaintosi
- Luonnon puolustusvoimista ovat puhuneet myös nuoret tutkijat ja maan puolustuksesta ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinta.
Lisätietoja:
KTT Milla Unkila,
Viestintä- ja vuorovaikutusvastaava, BIODIFUL-hanke