Jokapäiväinen ruokamme on suurin yksittäinen luontokadon aiheuttaja. Syy on ilmeinen: ruoan tuotantoon käytetään jo lähes puolet maapallon elinkelpoisesta pinta-alasta.
Ruokien luontojalanjäljillä on kuitenkin eroja. Esimerkiksi kotoinen peruna on paljon parempi vaihtoehto kuin vaikkapa vesisyöppö ja ilmastonmuutosta kiihdyttävä riisi. Luontojalanjäljen vähentäminen on siksi mahdollista muuttamalla reseptiikkaa esimerkiksi lounasravintoloissa, mutta koska vain hyvä ruoka myy, ei asia ole yksinkertainen.
Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Lappeenranta-Lahden teknillinen yliopisto saivat Nesslingin säätiöltä rahoituksen vuoden mittaiseen jalkautushankkeeseen, jossa ongelmaan tartutaan yhteistyössä ruokapalveluyritysten kanssa.
Hankkeessa kehitetään elinkaarianalyysin avulla työkalupakki, joka sisältää 50 tärkeän aineosan luontojalanjäljet. Työkalupakki sisältää myös ohjausvälineen ruoka-alan ammattilaisille biodiversiteettiystävällisten aterioiden luomiseen, ruokapalveluille suunniteltuja malliateriareseptejä, sekä viestintä- ja koulutusmateriaaleja. Työkalun avulla ruokapalveluyritykset voivat muokata tarjontaansa vastaamaan kestävän kehityksen tavoitteitaan sekä viestiä kuluttajille keskeisistä luontojalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä.
Lisätietoja:
Professori Anu Hopia, Turun yliopisto, anuhop@utu.fi
Professori Ville Uusitalo, Lappeenranta-Lahti teknillinen yliopisto, ville.uusitalo@lut.fi