Valitse luontoa säästävä ruoka
Tee vastuullinen päätös ja valitse kestävämpi vaihtoehto. Vastuullisemman ruoan kampanjaa vietetään viikoilla 15 ja 16 neljässä Juveneksen ravintolassa: Tampereen Arvossa ja YO Ravintolassa, Turun Blockissa ja Vaasan Serverissä.
Kampanjan tuottaa Turun yliopisto, Lukaker-hanke ja Juvenes yhteistyössä Atrian kanssa.
”Vastuullisempaa ruokaa kaikille” tarkoittaa tasapainoa ihmisten tarpeiden ja luonnon hyvinvoinnin välillä
Kasvava ihmiskunta tarvitsee enemmän ruokaa, mutta nykyinen ruuantuotanto kuluttaa liikaa luonnonvaroja sekä uhkaa luonnon monimuotoisuutta maailmanlaajuisesti. Kestävä ruoka huomioi ihmisten tarpeiden lisäksi luonnon hyvinvoinnin. Se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja turvaa ruoan tuottamiselle elintärkeät ekosysteemipalvelut, joita ovat esimerkiksi puhdas vesi tai pörisevät pölyttäjät. Vastuullisempi ruoka tarjoaa kaikelle planeetan elämälle turvaa. Vastuullisuutta voi toteuttaa kaikissa ruokavalioissa ja -valinnoissa.
Valitse proteiini viisaasti

- Alkuperällä on merkitystä. Suomalainen naudanliha ja järvikala ovat luonnolle parempia valintoja.
- Lihoissa on eroja. Jos vaihdat punaisesta vaaleaan lihaan, vähennät luonnon kuormitusta. Terveellisyys ja kestävyys menevät usein käsi kädessä.
- Järvikalaa ja siipikarjanlihaa valitsemalla tuet myös omaa terveyttäsi.
Kasviksissa on eroja

- Ole tarkkana tropiikista tulevien tuotteiden kanssa. Esimerkiksi palmu- ja kookosöljyllä on todella suuri luontojalanjälki.
- Vaihda riisi perunaan. Jos ruokasi vaatii riisiä, kokeile lisäkekauraa tai -ohraa.
- Kotimaiset viljat ja juurekset ovat luonnolle hyvä valinta. Valitsemalla ruokaa läheltä tiedät mitä saat ja voit vaikuttaa tuotantotapoihin.
Askel kerrallaan

- Voit aloittaa pienin askelin, vaikka yhdellä ruoalla viikossa. Ota lisäkkeeksi kotimainen vilja tai proteiinin lähteeksi siipikarjanliha. Suosi kaikissa valinnoissasi kotimaisia raaka-aineita!
- Käytä kotimaisia kasviksia ulkomaisten sijaan. Eksoottiset herkut tulevat alueilta, joissa luonto on herkintä.
- Uskalla kokeilla uutta, mutta muista, että hävikki kuormittaa luontoa.
Miksi valita kestävämpi ruokavalio?
Planetaarisista rajoista kuusi on ylittynyt. Planetaarisilla rajoilla tarkoitetaan maapallon turvarajoja. Ihmiskunnan toiminta kuluttaa luonnonvaroja ja saastuttaa ympäristöä, mutta pysyessään näiden rajojen sisällä sen vaikutukset maapallon ekosysteemeihin ovat siedettäviä. Tällä hetkellä ihmiskunta on ylittänyt planetaariset rajat ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden vähenemisen, maankäytön muutosten, biogeokemiallisten kiertojen (esim. typen ja fosforin kierron), makean veden kulutuksen sekä uusien aineiden (esim. kemikaalien ja mikromuovien) osalta. Vaikka tilanne on hälyttävä, suunnanmuutos on mahdollinen.
Planetaariset rajat ja ruuantuotanto ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Nykyinen globaali ruuantuotanto on suurin tekijä neljän planetaarisen rajan rikkoutumisessa. Se on myös merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja – koko elintarvikeketju tuottaa noin kolmasosan kasvihuonekaasupäästöistä. Nykyiseen malliinsa kasvanut ruuantuotanto rikkoo planetaarisia rajoja, mikä kuitenkin heikentää ruuantuotannon mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Toisaalta ruoantuotanto on välttämätöntä, joten tasapaino luonnon ja ruoan välille on löydettävä.
Planetaarinen ruokavalio
Planetaarinen ruokavalio on ihmiselle ja ympäristölle terveellinen ruokavalio, joka on kehitetty tasapainottamaan sekä maapallon rajat että ihmisen tarpeet.
Planetaarinen ruokavalio korostaa kasvispainotteisuutta, jossa täysjyvät, hedelmät, vihannekset, pähkinät ja palkokasvit muodostavat suurimman osan ruoasta. Liha ja maitotuotteet ovat edelleen tärkeä osa ruokavaliota, mutta niitä suositellaan käytettävän huomattavasti kasvikunnan tuotteita vähemmän.
Pohjoismaisten ja kansallisten ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on edistää planetaarista terveyttä. Ne myös ottavat huomioon pohjoismaiset olosuhteet ja sijainnin. Tämän vuoksi ne ohjaavat suurempaan kalan, perunan ja maitotuotteiden käyttöön kuin planetaarisen ruokavalion perusmalli.
Tee vastuullinen päätös ja valitse kestävämpi vaihtoehto – osallistu kampanjaan
Kampanjaa vietetään viikoilla 15 ja 16 neljässä Juveneksen ravintolassa: Tampereen Arvossa ja YO Ravintolassa, Turun Blockissa ja Vaasan Serverissä. Kampanjan tuottaa Turun yliopisto, Lukaker-hanke ja Juvenes yhteistyössä Atrian kanssa.
Voit osallistua suosimalla aterioita, joilla on matalampi vaikutus luontokatoon. Tietoa aterian vaikutuksesta luontokatoon löydät linjaston tarroista.