LUKAKER

Luontokadon ehkäisy kestävällä ruoantuotannolla

Jotta luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti saataisiin elpymään, pitää suomalaisen ruokajärjestelmän muuttua kestävämpään suuntaan. Luontokadon ehkäisemiseksi tarvitaan toimia koko ruokaketjulta, niin alkutuotannolta, yrityksiltä kuin kuluttajilta.

LUKAKERin ensisijainen tavoite on varmistaa se, että Etelä-Pohjanmaan ruokaketju pystyy vastaamaan ruokamurroksen haasteeseen. Kaksivuotisen hankkeen toimet jakaantuvat neljään osaan:

  1. Biodiversiteettiä tukevien ruokakonseptien määrittely yhteistyössä paikallisen ruokaketjun kanssa: Mikä tekee ruokatuotteesta biodiversiteettimyönteisen?
  2. Biodiversiteettimyönteisten tuotteiden kehityksen tukeminen
  3. Biodiversiteettimyönteisten tuotteiden kuluttajahyväksynnän testaus aidoissa käyttöympäristöissä joukkoruokailussa
  4. Yritysten, ruoka-alan ammattilaisten ja kuluttajien tietoisuuden lisääminen; miten ruokavalinnoilla on mahdollista vaikuttaa biodiversiteetin säilymiseen?

Tulemme järjestämään kuluvan vuoden aikana sekä seminaareja että työpajoja. Olet tervetullut osallistumaan! Ajankohtaista-osiosta löydät tuoreet uutiset ja tulevat tapahtumat.

LUKAKER on Turun yliopiston kaksivuotinen hanke, jonka on rahoittanut Etelä-Pohjanmaan liitto (EAKR). Teemme tiivistä yhteistyötä mm. valtakunnallisen monitieteisen BIODIFUL-hankkeen kanssa. BIODIFULin sivuilta löydät monipuolista tietoa ja tutkimustuloksia liittyen biodiversiteettiin ja luontokatoon.

Yhteystiedot:

Projektitutkija Marta Stachnik
marta.m.stachnik@utu.fi

Projektityöntekijä Julia Talvitie
julia.talvitie@utu.fi

Erikoistutkija Saska Tuomasjukka
saska.tuomasjukka@utu.fi

Professori Anu Hopia
anu.hopia@utu.fi

Tutkimushankkeen työpaketit

Elonkirjo ja
kuluttaminen

Me kaikki vaikutamme biodiversiteettiin arkisten kulutustottumusten kautta: ostoskorimme jättää aina jäljen elonkirjoon. Kolmannen työpaketin tehtävä on selvittää sitä, minkälaisia arkisia valintoja voisimme tehdä niin ruokakaupassa kuin vaikkapa vapaa-ajan vietossakin, jotta jättämämme jälki tukisi luonnon monimuotoisuutta.

Erityisesti meitä kiinnostaa ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin suhde. Minkälaisia ovat ne kulutusvalinnat, jotka sekä tuottavat hyvää ja merkityksellistä elämää ihmisille että kunnioittavat luontoa? Meitä kiinnostaa erityisesti se, minkälaisia eväitä voisimme antaa nuorille sukupolville, jotta he voisivat elää osana monimuotoisena kukoistavaa elonkirjoa?

Elonkirjo ja kuluttaminen -työpaketin johtaja

Juulia Räikkönen
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Ajankohtaista

Biodiversiteetti lautasella - Kestävä ruoka, vastuulliset valinnat
Lukaker

Biodiversiteetti lautasella – Kohtaamisia ja keskusteluja kestävästä ruoasta ja vastuullisista valinnoista

Perjantaina 9.5.2025 Turussa, Seinäjoella ja etäyhteydellä järjestetty Biodiversiteetti lautasella – Kestävä ruoka, vastuulliset valinnat -seminaari kokosi ruokaketjun ammattilaiset kohtaamaan ja keskustelemaan luonnon monimuotoisuuden ja ruokavalintojen yhteydestä. Seminaarissa puhumassa olivat Foodwest Oy:n toimitusjohtaja Harri Latva-Mäenpää, Turun yliopiston erikoistutkija Saska Tuomasjukka, Turun yliopiston väitöskirjatutkija Aino Tarkkio, Atria

Ihmisiä Kestävät ja ympäristön monimuotoisuutta tukevat ateriat -työpajassa
Lukaker

Kestävät ja ympäristön monimuotoisuutta tukevat ateriat -työpaja 

Maaliskuun 18. päivänä Lukaker- ja Nessling-hankkeet järjestivät yhteistoiminnallisen työpajan, jossa ravintola-alan ammattilaiset ja elintarviketuottajat pääsivät kokoontumaan neljän luonnon monimuotoisuutta tukevan aterian ääreen.   Työpajassa pyrittiin kehittämään luonnon monimuotoisuutta tukevia aterioita paikallisista ja kotimaista raaka-aineista. Työpaja toimi foorumina Etelä-Pohjanmaan ravintoloille, ruokapalveluiden tarjoajille ja elintarviketuottajille, joiden yhteisenä tavoitteena

high-angle photography of grocery display gondola
kuluttaminen

Kohti kestävämpää ruokajärjestelmää kohtuuden kautta

Luontokadon ehkäiseminen on yksi keskeisimmistä kestävyyshaasteista ruokajärjestelmässämme. Ilman toimivaa luontoa ei ole toimivaa ruoan tuotantoa. Monimuotoinen luonto on perusedellytys koko ruokajärjestelmälle, mutta yksittäiselle ruoka-alan toimijalle luontokadon ehkäiseminen saattaa tuntua etäiseltä ja jopa ylivoimaiselta haasteelta. Ruoan tuotannossa kannattavuuspaineet ja muut taloudelliset haasteet tekevät kestävyystoimien toteuttamisesta usein

Lukaker

Ruokakampanja viikolla 15 ja 16

Valitse luontoa säästävä ruoka Tee vastuullinen päätös ja valitse kestävämpi vaihtoehto. Vastuullisemman ruoan kampanjaa vietetään viikoilla 15 ja 16 neljässä Juveneksen ravintolassa: Tampereen Arvossa ja YO Ravintolassa, Turun Blockissa ja Vaasan Serverissä. Kampanjan tuottaa Turun yliopisto, Lukaker-hanke ja Juvenes yhteistyössä Atrian kanssa.  ”Vastuullisempaa ruokaa kaikille” tarkoittaa

liloja multaisia perunoita käsissä.
Lukaker

Ruokajärjestelmän tulee olla osa ympäristön tilaa parantavaa yhteiskuntaa

Lukaker-seminaari Seinäjoella 19. huhtikuuta: Kohti kestävää eteläpohjalaista ruokajärjestelmää Globaalit rajat, suomalaisen luonnon kantokyky ja oikeudenmukaisuus. Nämä teemat nousevat keskiöön, kun Sitran johtava asiantuntija Liisa Pietola puhuu kestävämmästä ruokajärjestelmästä. Luontokadon pysäyttämisessä ruoantuotannolla on merkittävä rooli, mutta ratkaisuja on lähdettävä hakemaan nimenomaan paikallisista olosuhteista käsin ja ruoan

Lukaker

Luonnon monimuotoisuudesta -blogiteksti Ilkka Pohjalaisessa

Me kuitenkin tarvitsemme kaikki ruokaa joka päivä, ja näin ollen myös luontoa sen tuottamiseen. Anne Rintamäki pohtii luonnon monimuotoisuuden ja ruokatuotannon yhteyttä blogitekstissään Ilkka Pohjalaisessa 2.4.2024. Lue koko blogiteksti

Tapahtumat

Tulevat

ei tulevia tapahtumia

Menneet tapahtumat ja materiaalit

Tutkimushankkeen osalliset

Hankkeessa on mukana paikallisia elintarvikealan yrityksiä (Atria, Juvenes jne.) sekä Seinäjoen kaupungin kehittämisyhtiö INTO Seinäjoki. Hankkeen on rahoittanut Etelä-Pohjanmaan Liitto (EAKR).