Minkälainen on luontoa kunnioittava yritys?

Lukuaika

Miten nykyinen maailmankuva vaikuttaa siihen, miten yritykset toimivat? Mitä vaikutuksia sillä on luontokatoon? Näitä kysymyksiä pohditaan BIODIFULin Luonto katoo –podcastin kolmannessa jaksossa, kun vieraana on BIODIFULin ja Turun yliopiston tutkija Milla Unkila. 

Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan laajaa systeemitason muutosta. Mutta jos halutaan muuttaa systeemiä, on ensin ymmärrettävä, miten nykyiseen talous- ja yhteiskuntajärjestelmään on päästy. Millan mukaan historiallisessa tarkastelussa on otettava huomioon monia eri kehityskulkuja, aina 1600-luvun valistuksesta kansallisvaltioiden syntyyn ja öljyn löytymiseen 1800-luvun puolella.

“Me jouduimme 1800-luvulla kollektiivisen vauhtisokeuden varaan. Vasta 1900-luvun puolessa välissä huomattiin, että tällä kaikella tuottavuudella on myös haitallisia oheisvaikutuksia.” 

Vaikka haitalliset oheisvaikutukset, kuten luontokato ja ilmastonmuutos, on nykyisin laajasti tunnistettu, on maailmankuvan muuttaminen ympäristökriisien pysäyttämiseksi kuitenkin haastavaa.  

“Meidän on hirveän vaikea astua ulkopuolelle siitä, mitä me pidetään normaalina. Meidän on vaikeaa nähdä maailmankuvaa muunlaisena, kuin olemme oppineet sen näkemään.” 

Milla nostaa esimerkiksi talouskasvun: sitä pidetään normaalina ja pakollisena, vaikka se on ainoastaan tarina, jonka keksimme reilu sata vuotta sitten. 

Milla on keskittynyt tutkimukseen erityisesti siihen, miten nykyinen maailmankuva vaikuttaa yrityksiin. 

“Yritykset ovat mahdottoman tehokkaita työkaluja, mutta tällä hetkellä yritykset on valjastettu ainoastaan voitontavoitteluun.” 

Millan mukaan yritystoiminnan tarkoitus olisi määriteltävä uudelleen. Yrityksen tavoitteena ei tulisi enää olla pelkästään voiton tekeminen, vaan jonkun hyödyllisen tuottaminen. Yrityksen olemassaolo voisi perustua esimerkiksi ihmisten auttamiselle ja luonnon suojelemiselle.  

“Kysymys ei ole siitä, että lopetetaan yritys instrumenttina. Pitää miettiä, mitä se yritys tekee.” 

Vaikka systeemin ja maailmankuvan muuttaminen on haastavaa, ei se Millan mukaan ole kuitenkaan mahdotonta. 

“Pitää muistaa, että kaikki talous- ja yhteiskuntajärjestelmät ovat ihmisen keksimiä tarinoita. Niitä on siis mahdollista muuttaa.” 

BIODIFULin Luonto katoo –podcast ilmestyy kesän ajan aina maanantaisin. Podcastissa tarkastellaan luontokadon syitä, seurauksia ja ratkaisuja eri näkökulmista. Ota podcast Spotifyssa seurantaan, niin saat aina ilmoituksen uudesta jaksosta! 

Sinua saattaa kiinnostaa myös: