Suomen luonto on juhlan arvoinen

Lukuaika

Suomen luonnon päivää vietettiin 27.8. BIODIFULin hankejohtaja Ilari Sääksjärvi ja yliopistotutkija Juulia Räikkönen kirjoittivat päivään liittyen Turun sanomiin alion, jossa he kertoivat suomen luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

”Suomen luonto on juhlapäivän ansainnut. Pohjolan luonto mielletään usein karuksi, mutta luontomme monimuotoisuus on yllättävän rikas. Suomessa elää yli 50 000 eläin-, kasvi- ja sienilajia. Luonnon monimuotoisuus näkyy myös erilaisten luontotyyppien rikkautena. Pohjois-eteläsuunnassa pitkä maa ylläpitää elinympäristöjä aina saaristolehdoista tuntureiden lumenviipymiin.”

Sääksjärvi ja Räikkönen nostavat esiin, että monimuotoinen luonto turvaa suomalaisten talouden, hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden. Aina emme tule ajatelleeksi, kuinka monenlaisia hyötyjä luonnon monimuotoisuus tarjoaa. Myös Suomessa, luonto kuitenkin köyhtyy. Sääksjärvi ja Räikkönen kirjoittavat, että Suomen eliölajiston uhanalaisuusselvityksissä arvioiduista lajeista lähes 12 prosenttia on todettu uhanalaisiksi. Tämän lisäksi Suomesta tiedetään hävinneen yli 300 eliölajia. Myös luontotyyppien tilanteen kerrotaan olevan hälyttävä – niistä 48 prosenttia on uhanalaisia.

”Seikkailuelokuvissa supersankarit pelastavat ihmiskunnan erilaisilta kriiseiltä. Nyt sankarinviittaa tarjotaan sekä poliittisille päättäjille että ihan tavallisille kansalaisille, jotka äänestämällä antavat valtaa valitsemilleen päättäjille.”

Sääksjärvi ja Räikkönen kehottavat kaikkia pitämään luonnosta huolta yhdessä ja muistamaan että kaikki teot luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ovat merkityksellisiä.

Olkoon jokainen päivä Suomen luonnon päivä!

>Lue koko teksti täältä

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Merkityksen merkitys

Tuttavani pohti työuransa seuraavaa askelta. Tulevassa työssä hänelle on keskeistä, että