Uutta tietoa ympäristöystävällisestä käyttäytymisestä

Lukuaika

BIODIFULin tutkijat, Fanny Lalot, Sanna Ahvenharju ja Outi Uusitalo ovat julkaisseet äsken tieteellisen artikkelin  arvostetussa tieteellisessä lehdessä British Journal of Social Psychology. Artikkeli ”Green dreams are made of this: Futures consciousness and proenvironmental engagement” tarkastelee tulevaisuustietoisuuden ja ympäristöystävällisen käyttäytymisen vaikutusta hiilijalanjälkeen.

Kahteen kyselyaineistoon pohjautuva analyysi (kysely 1: opiskelijoista koostuva otos Sveitsistä, N=241, kysely 2: otos suomalaisista kuluttajista, N=800; yhteensä N= 1041)  osoitti, että vastaajat, joilla oli korkeampi tulevaisuustietoisuus, raportoivat tekevänsä enemmän ympäristön ja luonnon hyväksi (esim. ekologiset kulutusvalinnat, ympäristön hoitaminen, sosiaalinen vaikuttaminen ja ympäristökansalaisuus) kuin ne, joiden tulevaisuustietoisuus oli heikompi. Tutkimuksessa käytetty tulevaisuustietoisuuden mittari todistaa aiempaa paremmin sen, että tulevaisuusorientoituneella ajattelulla on keskeinen merkitys ympäristömyönteiselle käyttäytymiselle.  

Yllättävää oli, että korkea tulevaisuustietoisuus tai vastaajien itse raportoima ympäristöystävällinen käyttäytyminen eivät korreloineet hiilijalanjälkilaskurin tulosten kanssa. Tutkijat toteavat, että on mahdollista, että kyselyn tulokset heijastavat vastaajien toiveita itsestään (itsearviointiharha). Toinen, todennäköisempi tulkinta on, että hiilijalanjälkilaskuri mittaa erilaista käyttäytymistä kuin kyselyssä sovellettu ympäristöystävällisen käyttäytymisen mittari. Hiilijalanjälkimittari keskittyy mittaamaan henkilökohtaista kulutuskäyttäytymistä ja sen suoria vaikutuksia, kun taas ympäristöystävällisen käyttäytymisen mittari keskittyy mittaamaan taipumusta ympäristömyönteisyyteen, joka ilmenee erityisesti sosiaalisessa käyttäytymisessä ja systeemisen muutoksen tukemisena. Lisäksi tutkimus vahvisti aiemminkin esitetyn havainnon, että korkeamman tulotason vastaajat ilmoittavat toimivansa ympäristöystävällisemmin kuin pienemmän tulotason vastaajat. Tästä huolimatta korkean tulotason vastaajien hiilijalanjälki on suurempi kuin alemman tulotason vastaajien. Tutkimus on julkaistu avoimena, ja se on luettavissa täällä.

Julkaisun kansikuva

Sinua saattaa kiinnostaa myös: