BIODIFUL-tutkimushankkeen mittaamisen työpaketti on laskenut aiempaa tarkemman luontojalanjäljen Suomessa kulutetulle lihalle. Sen perusteella lajikatovaikutusten näkökulmasta haitallisin lihavaihtoehto suomalaisessa ruokapöydässä on naudanliha, ei broileri, kuten syksyllä 2023 laajasti uutisoitiin (esim. HS 11.9.2023).
Tutkimustulos on tärkeä niin kuluttajien, lihantuottajien, toimitusketjujen kuin poliittisten ohjauskeinojenkin näkökulmasta. Se perustuu tutkijatohtori Natasha Järviön kehittämään laskentamalliin, joka on tarkempi ja kattavampi kuin aiemmat luontojalanjäljen laskentamallit.
Suomalaisten lihankulutuksen biodiversiteettijalanjälkeä koskevat alustavat tulokset ovat osa BIODIFULin laajempaa tutkimusta, jossa on analysoitu yli 600 tuotteen luontojalanjälki. Tutkimustuloksista halutaan jo tässä vaiheessa kertoa lihan kulutusta koskevat keskeiset löydökset niiden merkittävyyden vuoksi.
Lisätietoja löydät Järviön ja mittaamisen työpakettia johtavan professori Ville Uusitalon blogista täältä ja HS:n tuoreesta uutisesta.
Haastattelupyynnöt: natasha.jarvio@lut.fi (en) tai ville.uusitalo@lut.fi (su, en).
BIODIFUL-tutkimushanke: milla.unkila@utu.fi
Kuva: Unsplash